VIDEOS:

jueves, 27 de mayo de 2010
PRIMER VIDEO:
La proclamació de la segona república espanyola havia estat acollida amb gran entusiasme per la gent, ja que representava l'esperança d'una nova Espanya moderna i justa, però va ser tot el contrari. La monarquia d'Alfons XIII estava en decaiguda perque va donar suport al dictador Primer de Ribera. Per tant quan és va proclamar la Segona República aquest és va aïllar. És per això que governants liberals és van unir per fer reformar Espanya.

SEGON VIDEO:
La Segona república proporciona molts avanços en el camp de la dona, aquest fet és evident en el cas de Victòria Kent, a qui li van donar la possessió de la direcció general de la presó. Porta a col·laborar a la dona més àmpliament, sobretot en el cas de la política.

TERCER VIDEO:
El dia 1 d'octubre de 1931 és una data molt important per a la democràcia, ja que va ser quan la dona va poder votar en les eleccions. Aquest tema va produir grans debats. El 14 d'abril 1931 es publicà la Segona República, per a aquesta raò tres dones van accedir a les seves actes de diputades: Victòria Kent i Clara Campoamor. Clara defensava que la dona havia d'accedir a aquest dret sense cap obstacle, que havia de ser com l'home. Per altra banda Victoria deia que la dona no estava preparada per a votar encara. Victoria mantenia l'opinió del seu partit. El 1 d'Octubre els diputats van votar: 161 a favor, i 121 en contra, el 40%de la càmera s'absentà i no van voler fer acte de presència, el que significava que la dona podia votar en les eleccions. En 1933 es va produir la primera convocatòria i van guanyar els conservadors i cap de les dues dones van aconseguir acta de diputades.

QUART VIDEO:
Havia gran alegria per la república, esperaven coses bones, és a dir, el millor però, com reconeixen diverses persones, quan s'arriba al poder, les coses no són tan fàcils com semblen. La democràcia torna perquè Franco decideix proclamar a Juan Carlos successor, per això torna la monarquia. Quan comença la Segona República hi va haver uns anys de pau, fins que comença la Guerra Civil. Pretenia transformar la societat, sense fer mal i sense utilitzar la violència. Això es demostra en els avanços que va aconseguir: el vot femení. De fet la república contà amb el pes de l'església en l'educació.

QUINT VIDEO:
En la República el terma de l'ensenyament, escasetjava molta cultura i havien molts analfabets, és per això que es creen centres i es preparen mestres. S'intentà presentar la guerra civil com una mica inevitable, com una successió de violència i d'errors que van dur a això. Causà molt excés de terror, i tot el món va callar. L'única opció en aquests dies era la supervivència.

SISÉ VIDEO:
La república va convertir a la dona en un subjecte polític, fet pels partits republicans i no pels partits obrers. La dona comença a tenir càrrecs importants en la política, treball i la família. De fet comença a ser una part de la societat equipadora a l'home. Es regula el salari de la dona i la va posar en la mateixa situació d'igualtat en la família en l'àmbit dels fills, la compra venda i el divorci. Ja que la república era laica, intenta que l'església no tingui tanta rellevància, el que ajudés a la dona a tenir més prestigi en la societat. Moltes dones es van encarregar d'alfabetitzar i culturizar a la gent. Ara bé això provoca gran escàndol ja que causo que hagués molt masclisme. La primera democràcia té una notable projecció amb el paper públic en la dona, la república trau a la dona de casa, i ja no necessitaven l'autorització de el varó per a tot.

SETÉ VIDEO:
Les causes del naixement de la república es van veure reflectides en institucions molt importants com l'església i exèrcit. Havia un Índex d'atur molt alt, molts analfabets, fam, misèries..La república va crear les esperances, això es va dur en el pacte de Sant Sebastià. Això va provocar la guerra i va dur a molts polítics que van participar en aquesta guerra a la presó i a l'exili.

HUITE VIDEO:
La Revolució d'Astúries de 1934 va ser una insurrecció coordinada entre les diferents forces d'esquerres asturiana, entre els objectius principals es xifraven l'abolició del sistema republicà establert per la Constitució de 1931 i la seva substitució per un règim socialista. El 6 octubre 1934 va tenir lloc a Barcelona la proclamació de l'Estat Català dins la República Federal Espanyola per part del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. Aquests fets s'enquadren dins del moviment insurreccional produït per l'entrada de la CEDA en el govern de la República (Revolució d'octubre de 1934) i són coneguts a la historiografia catalana com fets del sis d'octubre.

NOVÉ VIDEO:
A mitjans de juliol de 1936 Espanya estava dividida en dos zones la republicana i la dirigida per Franco i cada una d’aquestes tenia un govern distint, que va intentar negociar, pero no va ser posible i a partir d’aquest moment va començar la guerra civil. Els republicans al igual que els franquistas va intentar conquerir territoris contraris pero sempre sense èxit. Però a partir de 1937 les tropes republicanes van conquerir un poc més de la meitat del país, i cap al 1938 ja s’havien fet amb quasi la totalitat del país, pero més tard el bandòl republica es va rendir i finalment va acabar la guerra al 1939.

0 comentarios:

Publicar un comentario